måndag 4 maj 2009

Gustaviansk skänk & Månbord

Nu står den äntligen på plats, min efterlängtade gustavianska skänk med romber på dörrarna. Ovanpå har jag min vita gamla soppterrin, med en mårbacka i.

På väggen hänger mina gamla kristallampetter ( drottningholm), och i mitten hänger min spegel, och den är från 1700talet.


Brevid skänken står 2 gamla stolar, typ rosen, i gustaviansk stil, med volangkjolar från white-sense.

Lovade ju även visa mina 2 halvmånebord, som oxå står i hallen, det är en ganska så lång hall, så det är lite svårt att fota. Här på ena bordet så har jag blandat både nytt och gammalt, ljusstaken hämtade jag faktiskt idag, det är en tradera vinst.


Och på andra halvan är det oxå gammalt och nytt, gillar att blanda fattigmans silver ihop med lite guld, tycker det ser så levande ut. Och under bordet står mitt gamla skrin. Det var allt för denna gång. Ha det gott

10 kommentarer:

 1. Å, jag tror bestämt jag flyttar hem till dig!!
  Precis min stil!!!
  kul att du gillar rullisarna jag målar!!
  kram på dig!!

  SvaraRadera
 2. Halvbord är trevliga! Du har det jättefint.
  Kram
  Åsa

  SvaraRadera
 3. Här hade jag aldrig tittat in! Å vilket vackert hem du har!!! Ha de gott!

  SvaraRadera
 4. Hej Sofia!
  Vilken underbar skänk du fick tag på! Gillar romberna på dörrarna:)
  Månborden är oxå jättefina, vad duktig du är på det här med inredning!

  Ha det gott!
  Kram Jenny

  SvaraRadera
 5. Hej! Tack för besöket hos mig. Trevligt att få göra ett besök här och hälsa på. Du bjuder på mycket ögongodis!

  SvaraRadera
 6. Oj så många fina inlägg jag har missat här hos dig! Du har verkligen ett helt underbart vackert hem! Skänken är jättefin, kul när man hittar något som man har letat efter länge!

  Kram Marie

  SvaraRadera
 7. Googlade på månbord och hamnade här...älskar dem! De är ju bara helt underbara, lyckliga du!

  Ha en finfin vecka!
  Kramar / Kerstin

  SvaraRadera
 8. Hej, nu blir jag nog glädjedödare eller besserwisser men för kulturarvets skull kan det vara intressant för er alla att veta att skänken inte är gustaviansk. Det är en skänk från slutet av 1800-talet som är omgjord/fuskbyggd till en "gustaviansk" skänk. Man skulle kanske (med god vilja) kunna kalla den "gustaviansk-stil". Anledningen till att detta är viktigt att påpeka är att det fuskbyggs mängder av möbler av oseriösa handlare för att dom ska få mer betalt. Utöver att det är en form av lurendrejeri (vilket inte är min sak) så förstör det mängder av möbler som egentligen hade en annan stil, tänk på avlutningsperioden på 70-80-talet. Vitmålningen/gustavianiseringen förstör lika mycket möbler nu. Men visst ska möblerna göras användningsbara, annars kastas dom och det är inte bättre, men en upplysning är på sin plats så att man får göra ett eget val med rätt fakta. I övrigt vill jag säga att ditt intresse i rätt kontext också stödjer ökat intresse av kulturarvet och det tycker jag är bra. mvh Tomas

  SvaraRadera
 9. Du som tror dig veta!! det är helt riktigt att skänken är från slutet av 1800 talet, jag har inte påstått att den skulle vara från tiden alltså 1700talet, det förstår du nog, men jag tror nog du bör kolla upp vad som kännetäcknar den Gustavianska stilen alltså likheter som finns mellan gammalt och nytt. Så i detta fall kan man ABSOLUT kalla det för Gustaviansk stil, som man även gör med nytillverkade möbler idag.
  Och du nämner nåt om upplysning, det behövs inte här, då jag har gjort mitt val med rätt fakta!!! Och det är min underbara skänk som jag tycker är så vacker, så för mig spelar det inte så stor roll om det är 1700 tal eller 1800 tal, det är nämligen formspråket som tilltalar mig.

  SvaraRadera
 10. Du har helt rätt, det är inte min sak eller mitt forum. För detta ber jag om ursäkt. Jag missförstod dig eftersom du skrivit "gustaviansk" (vilket betyder "från tiden") skänk och benämnt stolarna för "gustaviansk stil". Och din sida i övrigt är så informativ. Jag backar ur det hela med en lika klar åsikt men med en erfarenhet om vart den ska framföras. Hemsidan är fin tycker jag. mvh Tomas

  SvaraRadera